Arhiv novic 2019

 • Nadzorni svet 2TDK odpoklical direktorja Sajiča

  Nadzorni svet 2TDK odpoklical direktorja Sajiča

  Nadzorni svet 2TDK je na današnji seji z mesta direktorja družbe odpoklical mag. Žarka Sajiča zaradi ekonomsko poslovnih oz. nekrivdnih razlogov. Družba 2TDK ima od 19. aprila 2019 dalje dva direktorja, in sicer generalnega direktorja mag. Dušana Zorka in direktorja Marka Brezigarja, ki družbo zastopata skupaj.

  Preberite več
 • Odkrita bronasta sulična ost stara dobrih 3000 let

  Odkrita bronasta sulična ost stara dobrih 3000 let

  Med izgradnjo dostopne ceste T1a do trase drugega tira Divača–Koper je bila med strojno odstranitvijo mejnega zidu na ledini Pod Strničnikom odkrita bronasta sulična ost. Ob odkritju je ležala na kupu odmaknjenega kamenja, tako da njene primarne lege ni bilo možno določiti. Glede na njeno odlično ohranjenost arheologi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predvidevajo, da je ost ležala v razmeroma suhem okolju, najbrž med kamni zidu, vsekakor pa ne v tleh, ki bi zaradi povečane vsebnosti vlage negativno vplivala na njeno ohranjenost. Odkrita bronasta sulična ost sodi v bronasto dobo, v čas kulture žarnih grobišč (1300 pr. n. št. - 750 pr. n. št.).

  Preberite več
 • Odziv 2TDK na članek v Financah

  Odziv 2TDK na članek v Financah

  Članek z naslovom Zakaj je drugi tir dvakrat dražji od super hitrih evropskih železnic?, ki je bil objavljen v Financah 11.4.2019, ponuja zanimiv vpogled v ugotovitve Evropskega računskega sodišča v zvezi z evropskimi projekti železniške infrastrukture za visoke hitrosti, vendar je interpretacija podatkov neustrezna, ko gre za primerjavo s projektom drugi tir Divača–Koper.

  Preberite več
 • Vlada RS izdala uredbo o koncesiji za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom

  Vlada RS izdala uredbo o koncesiji za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom

  Vlada Republike Slovenije je izdala Uredbo o koncesiji za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, in sicer na podlagi zakona o drugem tiru, ki določa temelje koncesijskega razmerja med koncedentom (Republika Slovenija) in koncesionarjem (2TDK d.o.o.). Na podlagi uredbe bo sklenjena koncesijska pogodba za obdobje 45 let.

  Preberite več
 • Začela se je gradnja dostopnih cest

  Začela se je gradnja dostopnih cest

  Začela se je gradnja cest za dostopanje do trase drugega tira železniške proge Divača–Koper. Trenutno se že gradita dve cesti, ki bosta omogočili dostop do severnega portala prvega predora na območju Lokev, in dve cesti za dostop do portalov četrtega predora na območju Tinjanskega hriba nad Črnim Kalom. Na preostalih lokacijah dostopnih cestah pa se izvaja posek dreves in grmičevja, opravlja čiščenje terena, odriv plodne zemlje, da bi se teren pripravil za gradnjo dostopnih cest.

  Preberite več
 • Dušan Zorko je generalni direktor 2TDK

  Dušan Zorko je generalni direktor 2TDK

  Nadzorni svet družbe 2TDK je na današnji seji soglasno imenoval Dušana Zorka za generalnega direktorja družbe z mandatom štirih let, ki bo zadolžen za vodenje družbe in razvoj največjega infrastrukturnega projekta v državi.

  Preberite več
 • Vlada imenovala nova člana nadzornega sveta družbe 2TDK

  Vlada imenovala nova člana nadzornega sveta družbe 2TDK

  Vlada Republike Slovenije je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice družbe 2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o., na današnji dopisni za nova člana nadzornega sveta za mandatno obdobje petih let imenovala Mateja Pirca, ki bo tudi predsednik nadzornega sveta in dr. Damijana Brulca.

  Preberite več