EN

Arhiv novic 2020

 • SREČNO IN NAVDIHUJOČE 2021!

  SREČNO IN NAVDIHUJOČE 2021!

  Koraki življenja in dela nas vodijo proti koncu leta 2020 in proti začetku leta 2021. Leto 2020 je vse nas, kot posameznike in kot družbo, postavilo pred neznane preizkušnje, a smo jih in jih bomo še vzdržali ter presegli skupaj. To vemo. Ker je to naša dolžnost do novega leta 2021 in do naših zanamcev. Ker hočemo in znamo ustvariti prihodnost, stkano iz prepleta predorov, na koncu katerih se vedno svetlika luč uspeha, in globokih globeli, ki jih smelo prečimo prek viaduktov v vse smeri razvoja in rasti. Naj bo leto 2021 napolnjeno z zdravjem, obiljem, uspehom, srečo, radostjo in ljubeznijo!

  Preberite več
 • Zavrnjen drugi revizijski zahtevek za glavna gradbena dela

  Zavrnjen drugi revizijski zahtevek za glavna gradbena dela

  Državna revizijska komisija je kot neutemeljena zavrnila zahtevka za revizijo, ki sta ju v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna gradbena dela na drugem tiru med Divačo in Koprom skupaj vložili turški družbi YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. in Unitek İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

  Preberite več
 • Po poti drugega tira

  Po poti drugega tira

  Nov promocijski film o gradbiščih drugega tira in znamenitostih ob progi, ki bo iz Divače do Kopra premagala kar 430 metrov višinske razlike. Oglejte si, kje bo drugi tir potekal in kakšne objekte bo potrebno zgraditi za to, da bo proga kljub ogromni višinski razliki glede na kratko razdaljo omogočala hitro in varno potovanje.

  Preberite več
 • Izšla je prva številka časopisa Drugi tir

  Izšla je prva številka časopisa Drugi tir

  V uvodniku prve številke dr. Robert Rožič poudarja pomen drugega tira, tudi za čas po pandemiji, sledita intervjuja s Pavlom Hevko, generalnim direktorjem 2TDK, in Iztokom Černošo, direktorjem. V rubriki Novice celovito predstavljamo dogajanje na projektu. V Financah lahko preberete o intenzivnih in uspešnih prizadevanjih za pridobivanje virov financiranja projekta Drugi tir. Nato še o dobrem sodelovanju z domačimi in o monitoringih na progi. Časopis v Pogledih prinaša vpogled v logistične in gradbene izzive gradnje predorov drugega tira, zaključi se s kolumno Marjana Pipenbaherja, ki meni, da so sodobne inženirske zasnove mostov prilagojene lokaciji.

  Preberite več
 • Zavrnjen prvi revizijski zahtevek za glavna gradbena dela

  Zavrnjen prvi revizijski zahtevek za glavna gradbena dela

  Državna revizijska komisija je kot neutemeljen zavrnila zahtevek za revizijo, ki sta ga v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom skupaj vložili družba Euroasfalt iz Sarajeva in turška družba IC Ictas Insaat.

  Preberite več
 • 2TDK nadaljuje z drugo fazo razpisa za glavna gradbena dela

  2TDK nadaljuje z drugo fazo razpisa za glavna gradbena dela

  Družba 2TDK je skladno z zakonodajo o javnem naročanju (ZJN-3) po odločitvi o priznanju sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi javnih naročil za gradnjo objektov drugega tira železniške proge – odsek 1: Divača–Črni Kal in – odsek 2: Črni Kal–Koper pozvala usposobljene ponudnike k oddaji finančnih ponudb.

  Preberite več
 • Monitoring dvoživk na širšem območju drugega tira

  Monitoring dvoživk na širšem območju drugega tira

  Monitoring dvoživk se je pričel v letošnjem letu, izvajal se je v spomladanskem, poletnem in jesenskem času, sledil je življenjskemu ciklu dvoživk na posamezni lokaciji. Kriteriji za izbor opazovanih lokacij so bili prisotnost vodnega telesa (kal, lokev, mokrišče …), pomemben migracijski koridor in bližina tras dostopnih cest. Na raziskovalnem območju je bilo ugotovljeno, da so kali najbolj pomembni vodni habitati za dvoživke.

  Preberite več
 • Dela v dolini Glinščice potekajo po načrtu

  Dela v dolini Glinščice potekajo po načrtu

  Trenutno se na gradbišču v strmi dolini Glinščice istočasno izvajajo pripravljalna dela (čiščenje terena in posek, priprava gradbiščnih cest …), gradita oporna zidova v osrednjem območju objekta in območju severnega portala drugega (T2) predora ter izvaja izkop in zaščita gradbene jame v območju krajnega opornika ob južnem portalu prvega (T1) predora.

  Preberite več
 • Nadzorni svet 2TDK imenoval novo upravo družbe

  Nadzorni svet 2TDK imenoval novo upravo družbe

  Nadzorni svet je imenoval novo upravo družbe 2TDK, ki bo dvočlanska, sestavljata jo generalni direktor Pavle Hevka in direktor Iztok Černoša, ki je pred imenovanjem odstopil kot član Nadzornega sveta 2TDK. Nova uprava je imenovana za obdobje štirih let, s svojim delom bo pričela 7. oktobra 2020.

  Preberite več
 • Intervju z Dušanom Zorkom v Večeru

  Intervju z Dušanom Zorkom v Večeru

  Generalni direktor družbe 2TDK mag. Dušan Zorko o gradnji drugega železniškega tira Divača-Koper, največjega infrastrukturnega projekta v državi, v intervjuju v prilogi časnika Večer, v Soboto.

  Preberite več
 • Koristi drugega tira so za logistiko in za gradbeništvo

  Koristi drugega tira so za logistiko in za gradbeništvo

  Primorska gospodarska zbornica in družba 2TDK sta danes v Kopru organizirali predstavitev študije Analiza vpliva projekta Izgradnja drugega tira Divača-Koper na slovensko gospodarstvo. Predstavitve so se udeležili visoki predstavniki vlade in lokalne skupnosti, pomembni slovenski gospodarstveniki, tudi bančniki in logisti, ki so podprli projekt Drugi tir.

  Preberite več
 • »80 milijonov evrov za drugi tir je pomembna etapna zmaga«

  »80 milijonov evrov za drugi tir je pomembna etapna zmaga«

  Dodelitev 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za drugi tir je po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca pomembna etapna zmaga. Evropska komisija priznava, da drugi tir ni pomemben samo za Slovenijo, ampak tudi Evropo, je še izpostavil in dodal, da se mora projekt nadaljevati po začrtani časovnici in bo leta 2026 v uporabi. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je dodal, da dodelitev 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za 2TDK pomeni zaprto finančno konstrukcijo.

  Preberite več
 • 80 milijonov kohezijskih sredstev projektu Drugi tir

  80 milijonov kohezijskih sredstev projektu Drugi tir

  Današnja dodelitev 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za projekt Drugi tir je za družbo 2TDK izjemno pozitivna novico in ponoven dokaz, da je za Evropsko komisijo projekt Drugi tir evropski projekt. Dodelitev ponovno potrjuje, da je projekt dober, ekonomsko, finančno, okoljsko primeren, predvsem pa, kar je jasno tudi iz sporočila Evropske komisije, nujno potreben za nadaljnji razvoj Luke Koper, slovenske logistike in gospodarstva ter celotne regije.

  Preberite več
 • Odziv družbe 2TDK na današnjo novinarsko konferenco GZS

  Odziv družbe 2TDK na današnjo novinarsko konferenco GZS

  Projekt Drugi tir je za slovensko gospodarstvo izjemnega pomena. V kolikor želimo ustvariti razvojne in konkurenčne možnosti, ki so primerljive s sosedami, se mora gradnja drugega tira nadaljevati nemoteno, da bo lahko dokončan v letu 2025 in predan v uporabo v letu 2026, tj. pred dokončanjem projektov sosednjih konkurenčnih držav.

  Preberite več
 • Odziv družbe 2TDK na pismo vodstva GZS in SSIG ministru Jerneju Vrtovcu

  Odziv družbe 2TDK na pismo vodstva GZS in SSIG ministru Jerneju Vrtovcu

  V družbi 2TDK pismo, ki so ga pisali ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu mag. Sonja Šmuc, predsednica SSIG in generalna direktorica GZS, mag. Slovenko Henigman, direktor združenja za svetovalni inženiring in sekretar SSIG, in Kristjan Mugerli, predsednik Zbornice gradbeništva in industrije gradbenih materialov, razumemo kot željo po za razveljavitvi mednarodnega razpisa za glavna gradbena dela za drugi tir, in sicer v času, ko je postopek razpisa že v teku.

  Preberite več
 • Ponudnikom že poslani Pozivi na dopolnitev in predložitev dokazil

  Ponudnikom že poslani Pozivi na dopolnitev in predložitev dokazil

  Družba 2TDK je danes skladno z odločitvijo Državne revizijske komisije v postopkih oddaje javnega naročila »Gradnja objektov drugega tira železniške proge – odsek 1: Divača–Črni Kal« in »Gradnja objektov drugega tira železniške proge odsek 2: Črni Kal–Koper" upravičenim ponudnikom posredovala Pozive na dopolnitev in predložitev dokazil.

  Preberite več
 • Dr. Igor Masten in dr. Aleš Groznik: Če drugi tir ne bo zgrajen do 2026, slovensko gospodarstvo izgubi v 30 letih do 3 milijarde evrov

  Dr. Igor Masten in dr. Aleš Groznik: Če drugi tir ne bo zgrajen do 2026, slovensko gospodarstvo izgubi v 30 letih do 3 milijarde evrov

  Slovensko gospodarstvo bo v 30-letih izgubilo do tri milijarde evrov ali 145 milijonov letno, če drugi tir ne bo zgrajen do 2026, sta izračunala dr. Igor Masten in dr. Aleš Groznik, avtorja študije Analiza vpliva projekta izgradnje drugega tira Divača–Koper na slovensko gospodarstvo. Predstavitev študije je družba 2TDK danes organizirala v hiši EU.

  Preberite več
 • Varujemo vodne vire

  Varujemo vodne vire

  Z drugim tirom Divača–Koper se bo bistveno povečalo varnost vodnih virov prihodnim generacijam, proga je namreč pazljivo načrtovana na način, da se v čim večjem delu izogne vodovarstvenemu območju vodnega vira Rižana, ki predstavlja glavni vir pitne vode za celotno slovensko Primorje.

  Preberite več
 • Denis Simčič: Z BIM-om smo drugi tir virtualno že zgradili

  Denis Simčič: Z BIM-om smo drugi tir virtualno že zgradili

  Z Denisom Simčičem, ki je po izobrazbi arhitekt in v družbi 2TDK zaposlen kot strokovnjak za BIM tehnologijo, smo se pogovarjali o tem, da je obsežna projektna dokumentacija PZI drugega tira rezultat integralnega projektiranja, ki je potekalo v BIM okolju, tudi o prednostih BIM-a med samo gradnjo drugega tira in potem, ko ga zgradimo. Kot pravi Denis Simčič: »Gradbeništva brez BIM-a si enostavno ne predstavljam več.«

  Preberite več
 • DKOM potrdil odločitev 2TDK

  DKOM potrdil odločitev 2TDK

  Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevka za revizijo družbe Swietelsky Tunnelbau GmbH & Co KG in družbe Swietelsky AG pri oddaji javnega naročila »Gradnja objektov drugega tira železniške proge – odsek 1: Divača–Črni Kal in – odsek 2: Črni Kal–Koper« kot neutemeljena. Odločitev Državna revizijska komisija je dokončna.

  Preberite več
 • Intervju z Dušanom Zorkom v Glasu gospodarstva

  Intervju z Dušanom Zorkom v Glasu gospodarstva

  V novi številki revije Glas gospodarstva, ki jo izdaja Gospodarska zbornica Slovenije, je izšel intervju z mag. Dušanom Zorkom, generalnim direktorjem 2TDK, z naslovom Da bo Luka Koper ostala konkurenčna, moramo drugi tir zgraditi do leta 2026.

  Preberite več
 • Izdelana projektna dokumentacija v BIM okolju za drugi tir

  Izdelana projektna dokumentacija v BIM okolju za drugi tir

  Družba 2TDK je v pogodbenem roku s strani skupine projektantov ELEA iC d.o.o. kot vodilni partner ter SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana d.d. in IRGO CONSULTING kot partnerja prejela izdelano projektno dokumentacijo PZI v BIM okolju (informacijsko modeliranje gradenj) za izgradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper. Skupaj je to okoli 20.000 dokumentov v 230 fasciklih v slovenskem in 221 v angleškem jeziku oz. skoraj 50 GB dokumentov.

  Preberite več
 • Dodatnih 40 milijonov evrov prihranka na projektu Drugi tir

  Dodatnih 40 milijonov evrov prihranka na projektu Drugi tir

  Z optimalno rešitvijo problematike odlaganja izkopanega fliša – naravne mineralne surovine – pri gradnji predorov je družba 2TDK našla dodatne prihranke v višini 40 milijonov evrov. Ob 71,2 milijonih evrov dosedanjih prihrankov, znašajo tako sedaj prihranki na celotnem projektu Drugi tir 111,2 milijonov evrov, kar je skoraj 10 odstotkov vrednosti projekta.

  Preberite več
 • Rimska vila na Stajah

  Rimska vila na Stajah

  Na Stajah na pobočju Tinjanskega hriba so bile junija 2019 ob gradnji dostopne ceste T7 odkrite ostaline rimske podeželske posesti, t. i. vile rustike (lat. villa rustica). Arheološke raziskave, ki so na tej lokaciji potekale dobrih šest mesecev, so zaključene. Vila rustika na Stajah je stala v zaledju rimske kolonije Tergeste, današnji Trst, ki je bila ustanovljena sredi 1. stoletja pr.n.š., točneje leta 52 pr.n.š., in poleg Akvileje, Ogleja, predstavlja eno izmed središč širjenja rimskega vpliva in trgovine na današnji slovenski prostor.

  Preberite več
 • 2TDK podpisal dolgoročno kreditno pogodbo z NLB

  2TDK podpisal dolgoročno kreditno pogodbo z NLB

  Družba 2TDK je z NLB danes podpisala dolgoročno kreditno pogodbo v višini 112,5 milijonov evrov za financiranje izgradnje drugega tira Divače–Koper. Pogodbo so, potem ko je dala zeleno luč vlada kot skupščina družbe 2TDK, podpisali s strani 2TDK Dušan Zorko, generalni direktor, in Marko Brezigar, direktor, ter s strani NLB Blaž Brodnjak, predsednik uprave, in Andrej Lasič, pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo.

  Preberite več
 • Javno povabilo k oddaji prijav za izvedbo predstavitve rešitev skupnega informacijskega okolja (CDE) v BIM okolju

  Javno povabilo k oddaji prijav za izvedbo predstavitve rešitev skupnega informacijskega okolja (CDE) v BIM okolju

  V okviru predhodnega preverjanja trga skladno s 64. členom Zakona o javnem naročanju, ki bo podlaga za oblikovanje tehničnih specifikacij razpisne dokumentacije za javno naročilo storitev za implementacijo in zagotavljanje skupnega informacijskega okolja (CDE – Common Data Environment), vabimo ponudnike tovrstnih rešitev k oddaji prijav za izvedbo predstavitve rešitve skupnega informacijskega okolja (CDE). Rok za oddajo prijav je 12. junij 2020.

  Preberite več
 • Odziv 2TDK na intervju v Delu*

  Odziv 2TDK na intervju v Delu*

  V intervjuju s Sandro Damijan, avtor intervjuja je Janez Tomažič, v časniku Delo in na spletni strani Delo.si 5. maja 2020 z naslovom »Socialni damping kot Tour de France. Eni na dopingu, drugi na cedeviti. Vemo, kdo zmaga«, je objavljenih več popolnoma neresničnih in zavajajočih izjav o projektu Drugi tir in družbi 2TDK, ki zahtevajo naš odziv. Kar nas preseneča je objava intervjuja, ki kaže, da sogovornika (na žalost) slabo poznavata projekt Drugi tir, še posebej pa preseneča, da je intervju objavljen prav v časniku Delo, ki je projekt doslej aktualno in točno spremljal. Ob tem še dodatno bodejo v oči nekateri odgovori, ki sodijo v leto 2018, nikakor pa niso dejstva iz leta 2020.

  Preberite več
 • Za gradnjo drugega tira desetim priznana usposobljenost

  Za gradnjo drugega tira desetim priznana usposobljenost

  Družba 2TDK je v prvi fazi postopka dveh javnih naročil za gradnjo objektov drugega tira železniške proge, za odsek 1: Divača–Črni Kal in odsek 2: Črni Kal–Koper, sprejela odločitev o priznanju sposobnosti. Postopek pri obeh javnih naročilih za gradnjo drugega tira, je dvostopenjski, v prvi fazi kandidati dokazujejo usposobljenost, v drugi fazi pa bo odločala cena. Za gradnjo drugega tira, za odsek 1: Divača–Črni Kal bo v drugo fazo povabljenih k oddaji ponudb 10 kandidatov, ki jim je priznana sposobnost, za odsek 2 Črni Kal-Koper prav tako 10 kandidatov.

  Preberite več
 • Uvedba v delo izvajalcev gradnje objektov čez dolino Glinščice

  Uvedba v delo izvajalcev gradnje objektov čez dolino Glinščice

  Družba 2TDK je danes uvedla v delo konzorcij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, izvajalce, ki bodo gradili premostitvene objekte, dva mostova in galerijo, čez dolino Glinščice pri izgradnji drugega tira Divača–Koper. Po trenutni časovnici bi se gradnja dveh mostov in galerije čez dolino Glinščice začela konec avgusta letos in končala konec novembra 2021.

  Preberite več
 • 2021 - evropsko leto železnic

  2021 - evropsko leto železnic

  Evropska komisija predlaga, da se leto 2021 razglasi za evropsko leto železnic. Namen predloga je po poročanju uradnega spletišča EU prispevati k uresničevanju ciljev evropskega zelenega dogovora na področju prometa, saj je železniški promet okolju prijazen in energetsko učinkovit. Predlog Komisije o razglasitvi leta 2021 za evropsko leto železnic morata zdaj sprejeti Evropski parlament in Svet EU. Evropsko leto železnic v letu 2021 bi pripomoglo tudi k pospešitvi modernizacije železnic. V družbi 2TDK, ki vodi in je investitor izgradnje drugega tira, trenutno največjega projekta v Sloveniji, podpiramo predlog Evropske komisije.

  Preberite več
 • Podpisana pogodba za gradnjo objektov čez dolino Glinščice

  Podpisana pogodba za gradnjo objektov čez dolino Glinščice

  Družba 2TDK je danes s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala pogodbo o izvedbi objektov za prečkanje doline Glinščice pri izgradnji drugega tira Divača–Koper v vrednosti 8.502.693,59 evrov. Po načrtovani časovnici bi se gradnja dveh mostov in galerije čez dolino Glinščice začela avgustu letos in končala konec novembra 2021.

  Preberite več
 • Delovanje 2TDK v času pandemije koronavirusa

  Delovanje 2TDK v času pandemije koronavirusa

  Soočeni smo s pandemijo novega koronavirusa in da bi preprečili njegovo širjenje, zaposleni na 2TDK delamo na daljavo z omejenim dostopom do pisarniških prostorov. Kljub temu si prizadevamo za čimbolj nemoteno izvajanje projekta Drugi tir, vse sestanke, srečanja, dogodke družbe 2TDK smo prenesli na splet, komunikacija poteka po e-pošti in telefonih.

  Preberite več
 • Z integralnim vodenjem projekta smo prihranili 71,6 mio EUR in pocenili projekt za skoraj 6 %

  Z integralnim vodenjem projekta smo prihranili 71,6 mio EUR in pocenili projekt za skoraj 6 %

  Ob prvem svetovnem dnevu inženirjev, 4. marcu, je Inženirska zbornica Slovenije (IZS) organizirala izobraževalni dogodek, na katerem so domači in tuji strokovnjaki razpravljajo o integralnem projektiranju in vodenju projektov. V okviru dogodka je inženirska zbornica med drugim pripravila tudi okroglo mizo, na kateri je sodeloval direktor in član uprave 2TDK Marko Brezigar. Poudaril je pomen integralnega projektiranja pri projektu Drugi tir.

  Preberite več
 • Krasoslovna spremljava gradnje drugega tira med Divačo in Črnim Kalom

  Krasoslovna spremljava gradnje drugega tira med Divačo in Črnim Kalom

  Skoraj polovica Slovenije je kraške in več kot polovica voda, s katerimi se oskrbujemo, je iz kraških vodonosnikov. Slovenija je dežela klasičnega krasa in po njem se imenuje ta svojevrstna pokrajina na karbonatnih kamninah v številnih jezikih sveta. Je zibelka krasoslovja. »Občutljiva kraška pokrajina zahteva od nas, da jo dobro razumemo in se trudimo za njeno ohranjanje. Je pomemben del naše naravne in kulturne dediščine. Z ekološkega stališča pa je eden najbolj ranljivih naravnih sistemov v Sloveniji,« je prepričan prof. dr. Martin Knez, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov - krasoslovcev, ki med drugim tudi vrši krasoslovni nadzor na kraškem delu proge drugega tira med Divačo in Črnim Kalom.

  Preberite več
 • Pojasnilo 2TDK na prispevek v 24ur zvečer glede aneksov

  Pojasnilo 2TDK na prispevek v 24ur zvečer glede aneksov

  Gradnja večjih infrastrukturnih projektov vedno vpliva na lokalno okolje, v katerem se projekti gradijo. Gradnja drugega tira pri tem ni izjema. Tudi zato se, da bo vpliv pri projektu Drugi tir na ljudi, njihov način življenja in navade čim manjši, gradijo dostopne ceste mimo naselij, po katerih bo potekal transport težkih tovornjakov z državnih cest do gradbišč in nazaj. V primeru vasi Ocizla smo bili soočeni s situacijo, ko so uporabi lokalne ceste zelo ostro nasprotovali domačini, čeprav jo za tovrstni transport predvidevata gradbeno dovoljenje iz leta 2016 in predhodno projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja iz leta 2012.

  Preberite več
 • Gradnja dostopnih cest poteka več kot dobro

  Gradnja dostopnih cest poteka več kot dobro

  »Za sledenje časovnici gradnje drugega tira je treba čim prej podpisati pogodbo za Glinščico in z deli začeti še v prvi polovici leta,« je ob današnjem ogledu gradbišč dostopnih cest do trase drugega tira v izjavi za medije dejal Marjan Zaletelj, vodja projekta Drugi tir.

  Preberite več
 • Odziv 2TDK na odločitev Dkom

  Odziv 2TDK na odločitev Dkom

  V obrazložitvi odločitve je Državna revizijska komisija (Dkom) v popolnosti potrdila ugotovitve strokovne komisije 2TDK, da referenca, predložena s strani konzorcija MarkoMark, ni bila ustrezna. Zid ni visok najmanj 8 metrov na dolžini najmanj 50 m. To je tudi ugotovila meritev izvedencev gradbene stroke, ki jo je naročil Dkom in ki je podaljšala postopek odločanja za 4 mesece. Ugotovitvam izvedencev pa, presenetljivo, Dkom ni sledil oz. je v svoji odločitvi obšel mnenje izvedencev. Takšen sklep bi torej lahko Dkom izdal že septembra lani.

  Preberite več
 • Vlada sprejela Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020

  Vlada sprejela Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020

  Vlada Republike Slovenije je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice 2TDK danes sprejema Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020. Predhodno sta poslovni načrt obravnavala Nadzorni svet 2TDK in Projektno-finančni svet, ki sta k dokumentu dala svoje soglasje.

  Preberite več
 • Intervju z Markom Brezigarjem v Dnevniku

  Intervju z Markom Brezigarjem v Dnevniku

  »Vsi smo se zavedali, da je zgraditev železnice državnega pomena. Tega občutka danes nimam,« je naslov intervjuja z Markom Brezigarjem, članom uprave in direktorjem 2TDK, ki je danes objavljen v Dnevniku. Avtorica intervjuja je Anja Hreščak, ki je v uvodu zapisala: "Jutri bo družba 2TDK odprla prispele prijave družb, ki se bodo v drugi fazi razpisa s svojimi ponudbami potegovale za gradnjo drugega tira Divača–Koper. Še vedno pa niso prejeli pošte z Državne revizijske komisije (Dkom), ki bo zakoličila usodo poleti objavljenega razpisa za gradnjo mostov in galerije Glinščica."

  Preberite več
 • "Drugi tir sledi globalnemu trendu, usmerjenemu v predorsko gradnjo"

  Mag. Drago Dvanajščak je eden največjih strokovnjakov za predore v Slovenije. Na 2TDK je zaposlen kot namestnik vodje projekta Drugi tir, v svoji dolgoletni karieri je sodeloval pri gradnji večine predorov na slovenskih avtocestah, med drugim tudi predorov Kastelec in Dekani. Z njim smo se pogovarjali o gradnji predorov na drugem tiru, novi železniški progi Divača–Koper, ki se bo začela graditi predvidoma konec letošnjega leta in velja za največji infrastrukturni projekt predorske gradnje in največji projekt železniške infrastrukture v samostojni Sloveniji.

  Preberite več