EN

Domov

Minister Gašperšič: Naša ambicija je začeti z gradnjo drugega tira konec letošnjega leta

Slovenija se danes s projektom drugega tira prijavlja na dva razpisa Inštrumenta za povezovanje Evrope. Na segment, ki se nanaša na porabo lastnih kohezijskih sredstev iz lastne kohezijske ovojnice in na segment, ki predstavlja kohezijsko ovojnico ostankov ostalih kohezijskih držav,« je v izjavi za javnost povedal minister dr. Peter Gašperšič.

Dejal je, da računamo v okviru naše ovojnice na 33,4 milijona evrov,  pri ostanku ostalih držav pa na 35 milijonov evrov: »Prijavili se bomo s pripravljalnimi deli za drugi tir in z izdelavo same projektne dokumentacije za glavno traso drugega tira.«

Minister je pojasnil, da želimo v nadaljevanju manjkajoče vire do skupne predvidene višine evropskih sredstev oziroma 250 milijonov evrov, pridobiti na naslednjem razpisu, ki bo omogočil mešanje različnih virov financiranja. Objavljen bo predvidoma 8. februarja, rok za prijavo se bo iztekel v juniji letos.

»Na tem razpisu se bomo prijavili tudi z glavnimi deli na drugem tiru. V okviru tega razpisa želimo pridobiti še približno 100 milijonov evropskih sredstev, preostanek pa s prerazporeditvijo kohezijskih sredstev znotraj slovenskega operativnega programa,« je pojasnil minister. 

Povzel je  tudi vse dosedanje in načrtovane aktivnosti na projektu drugega tira: »Januarja je bil objavljen razpis za izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo pripravljalnih del. Ko bo to zaključeno, predvidoma v mesecu juniju, načrtujemo še objavo razpisa za izvedbo pripravljalnih del, s katerimi bi lahko začelo letos jeseni. V vsem tem vmesnem obdobju pa bomo delali na pripravi same projektne, izvedbene in razpisne dokumentacije za glavno traso tega projekta. V jesenskem času pa načrtujemo razpis za izvedbo del.«

Minister je še dodal, da je naša ambicija začeti z gradnjo drugega tira konec letošnjega leta,  torej po izbiri izvajalca.