EN

Domov

Na referendumu o drugem tiru smo glasovali za razvoj Slovenije

Vlada je že na začetku referendumske kampanje ocenila, da je zakonodajni referendum, ki je bil izveden danes, ustavna pravica. Ljudje so najpomembnejši, in če menijo, da morajo dati svoj pristanek k pomembni odločitvi, je prav, da povedo svoje mnenje.
 
Predsednik vlade dr. Miro Cerar je ocenil, da so referendum o zakonu o drugem tiru prenekateri izkoristili za politikantstvo in neosnovane očitke, večina tistih, ki so glasovali, pa je glasno sporočila, da imajo dovolj političnih igric o tako pomembnih projektih kot je drugi tir. Nizka udeležba je nezaupnica pobudnikom referenduma in hkrati podpora vladi, da nadaljuje s projektom. Državljani si želijo napredka, želijo si gospodarski razvoj, nova delovna mesta, bolj varne avtoceste, je dodal predsednik vlade.

Slovenija potrebuje drugi tir

Ta je nujno potreben za nadaljnji razvoj Luke Koper, Slovenskih železnic, celotne logistične panoge in tistega gospodarstva, ki se nanj navezuje.
 
Drugi tir odpira priložnosti za nova delovna mesta in nam daje priložnost, da ne končamo na stranskem tiru, pač pa postanemo logistična platforma za Evropo.
 
Zelo pomembno je, da bomo z naložbo v drugi tir preusmerili tovorni promet s ceste na železnico in tako razbremenili slovensko avtocestno omrežje. Projekt bo vplival tudi na okolje, saj je železnica nedvomno čistejši način prevoza kot so prevozi po cesti.
 
Po dveh desetletjih prizadevanj vseh dosedanjih vlad je izgradnja drugega tira zdaj končno in dokončno premaknjena z mrtve točke.
 

Vlada se zavezuje, da bo poskrbela, da bo drugi tir zgled, kako naj se vodijo investicije

Zaradi preglednosti je pripravila poseben zakon, v katerega so vgrajeni vsi mehanizmi nadzora, uvedla bo tudi finančno-projektni nadzor civilne družbe. Nad projektom bodo bdele tudi evropske institucije in države partnerice v projektu.