EN

Domov

Ministrica za infrastrukturo si je ogledala arheološka izkopavanja na trasi drugega tira v Dekanih

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je danes skupaj z generalnim direktorjem družbe 2TDK Dušanom Zorkom in direktorjem Markom Brezigarjem ogledala arheološka izkopavanja na trasi drugega tira na območju Dekanov, kjer so se ta teden začela arheološka izkopavanja na tretjem izkopnem polju.

Tretje izkopno polje je med vsemi petimi izkopnimi polji na območju Dekanov največje, meri 10.300 m2, in se nahaja v neposredni bližini prvih dveh izkopnih polj, kjer so raziskave že zaključene. Februarju se bodo pričnele tudi dela na izkopnih poljih 1 in 5, spomladi pa bo izvajalec Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije nadaljeval z raziskavami še na dveh lokacijah na območju Ospa.

Ministrica je v izjavi po ogledu in seznanitvijo s potekom arheoloških izkopavanj in najdbami poudarila, da slednja naj ne bi predstavljala ovire za začetek gradbenih del. Arheološka izkopavanja napredujejo po načrtih in ob tem izrazila zadovoljstvo, da bo projekt izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper nekaj doprinesel tudi arheološki stroki.

Vodja arheoloških raziskav dr. Tomaž Fabec, ki je v imenu izvajalca Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predstavil arheološka izkopavanja, je dejal, da morajo arheologi izkopna polja sprostiti do septembra. To, kar so do zdaj odkrili pa so predvsem sledi novoveške uporabe prostora za namene vinogradništva in kmetijstva, pa tudi starejše, rimskodobne in celo prazgodovinske sledi, ki ne predstavljajo ovir za druga dela.

Dušan Zorko je izrazil prepričanje, da bo projekt, ki ga vodi 2TDK, izpeljan kakovostno in v okviru danih parametrov. Projekt je po njegovem treba izpeljati predvsem zaradi naših zanamcev, ker bo drugače Slovenija izgubila stik z Evropo. Ob tem je povabil ministrico in zbrane na naslednji ogled, ogled začetka gradnje dostopnih cest, ki bo predvidoma ta mesec.