EN

Domov

Svet direktorjev EIB odobril posojilo za izgradnjo drugega tira

Svet direktorjev Evropske investicijske banke je na svoji seji odobril posojilo družbi 2TDK v višini do 250 milijonov evrov za projekt izgradnje drugega tira železniške povezave med Divačo in Koprom.

Odobritev kredita je pokazatelj, da je tudi Evropska investicijska banka prepoznala pomembnost projekta drugi tir tako za Slovenijo kot za celotno Evropo, ob tem pa je to spodbuda za gospodarsko in družbeno rast.

Z drugim tirom bomo pridobili zanesljivejšo logistično povezavo med Divačo in Koprom  in s tem odpravili ozko grlo na dveh jedrnih evropskih železniških koridorjih: Baltsko-Jadranskem in Sredozemskem do in iz koprskega pristanišča.

V naslednji fazi bodo med Evropsko investicijsko banko in družbo 2TDK potekala pogajanja glede določb posojilne pogodbe.

Z odobritvijo posojila Evropske investicijske banke bo izpolnjen tudi pogoj iz pogodbe o subvenciji z Evropsko komisijo za sofinanciranje predorov T-1 do T-7 v višini 109 milijonov evrov iz Instrumenta za povezovanje Evrope. Smatra se, da so viri financiranja za to operacijo tako zagotovljeni. Slovenija je vložila v mesecu aprilu še vlogo za pridobitev nepovratne subvencije iz kohezijskega sklada v višini 80 milijonov evrov, ki bo namenjena sofinanciranju predora T-8 in dveh viaduktov.