EN

Domov

Pomembna podpora drugemu tiru iz Bruslja

Na srečanju z Evropsko komisijo, njegovimi koordinatorji za TEN-T koridorje ter Združenjem dolgih tunelov, katerega član je tudi družba 2TDK, je projekt Drugi tir železniške proge Divača–Koper prejel popolno podporo. Srečanja sta se udeležila predstavnika 2TDK: Marko Brezigar, član uprave, in Nina Kolenc, izvršna direktorica za finance.

Anne Jensen, koordinatorka za Baltsko-jadranski koridor, in Iveta Radičova, koordinatorka za Sredozemski koridor, sta podporo utemeljili na tem, da je obstoječa proga Divača–Koper uradno zasičena od julija 2018, od takrat ne more sprejemati dodatnega tovora in predstavlja ozko grlo obeh koridorjev, katerih del je. Anne Jensen je še poudarila, da drugi tir ni pomemben le za Slovenijo, ampak za širšo regijo, saj je Luka Koper najpomembnejše pristanišče za Avstrijo, Madžarsko, Slovaško, Češko, Bavarsko, pomembno uvozno-izvozno pristanišče pa je tudi za številne druge, predvsem balkanske države. Obstoječa proga je tudi edini železniški odsek na obeh koridorjih, ki je uradno zasičen.

Eden glavnih poudarkov srečanja je bila tudi nujnost uvajanja zelene logistike, torej umik tovora s cest na vlakovne kompozicije. Toliko bolj, če vemo, da ena vlakovna kompozicija nadomesti več kot 40 tovornjakov na naših cestah in tako bistveno zmanjša onesnaževanje okolja, sprosti avtoceste, ki se s tem tudi manj uničujejo.