EN

Domov

DZ potrdil poroštveni zakon za drugi tir in del tretje razvojne osi

Državni zbor je danes potrdil poroštveni zakon za projekt Drugi tir in del tretje razvojne osi v skupni višini 777 milijonov evrov. Zakon za projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom predvideva do 417 milijonov evrov poroštva, za dva odseka tretje razvojne osi, hitro cesto med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom, pa do 360 milijonov evrov poroštva.

Za pravočasno izvedbo projekta Drugi tir je treba med gradnjo zagotoviti dodatne vire financiranja v obliki posojil v skupni vrednosti 417 milijonov evrov. To je določeno v Investicijskem programu projekta, ki ga je vlada kot skupščina podjetja 2TDK potrdila januarja 2019. Vlada je poroštvo za financiranje projekta drugi tir predlagala tudi zato, da bi bila izgradnja čim cenejša – vloga državnega poroštva je med drugim zmanjšati tveganje sodelujočim finančnim institucijam pri financiranju projekta in s tem močno znižati obrestno mero in druge stroške financiranja.

Državno poroštvo ne pomeni dati posojila in ne predstavlja dejanskih, temveč zgolj potencialne obveznosti Republike Slovenije.