EN

Domov

Odziv 2TDK na odločitev Dkom

V obrazložitvi odločitve je Državna revizijska komisija (Dkom) v popolnosti potrdila ugotovitve strokovne komisije 2TDK, da referenca, predložena s strani konzorcija MarkoMark, ni bila ustrezna. Zid ni visok najmanj 8 metrov na dolžini najmanj 50 m. To je tudi ugotovila meritev izvedencev gradbene stroke, ki jo je naročil Dkom in ki je podaljšala postopek odločanja za 4 mesece. Ugotovitvam izvedencev pa, presenetljivo, Dkom ni sledil oz. je v svoji odločitvi obšel mnenje izvedencev. Takšen sklep bi torej lahko Dkom izdal že septembra lani.

Z odločitvijo je Dkom spremenil svojo prakso odločanja. Dkom napotuje 2TDK k ponovni presoji in daje ponudniku – konzorciju MarkoMark – možnost, da ponudbo popravi z imenovanjem novega, referenčnega podizvajalca, kar tudi pomeni novo referenco ter zamenjavo referenčnega kadra. In s tem Dkom spreminja dosedanjo prakso. 2TDK je v času trajanja postopka javnega naročila in pri sprejemu svoje odločitve upošteval zakonodajo in sledil praksi Dkom.

Odločitev Dkom glede revizijskega zahtevka družb Ekorel in MarkoMark Nival je postopek javnega naročila vrnila v ponovno odločanje, v julij 2019. Strokovna komisija 2TDK bo na podlagi odločitve in ugotovitev Dkom v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jo predvideva Zakon o javnem naročanju.