EN

Domov

Gradnja dostopnih cest poteka več kot dobro

»Za sledenje časovnici gradnje drugega tira je treba čim prej podpisati pogodbo za Glinščico in z deli začeti še v prvi polovici leta,« je ob današnjem ogledu gradbišč dostopnih cest do trase drugega tira v izjavi za medije dejal Marjan Zaletelj, vodja projekta Drugi tir.

S potekom projekta je zadovoljna tudi Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle. Gradnja dostopnih cest po njenih besedah poteka več kot dobro. "Velik del dostopnih cest je praktično končan, ostalo bo predvidoma končano do junija. Veseli me, da projekt tako finančno kot časovno poteka v začrtanih okvirih skladno z investicijskim projektom," je dejala. Če se bo gradnja zaključila junija, bo izvajalec nadoknadil tudi izgubljeno referendumsko leto, je še dodala. Ob tem je zagotovila, da neupravičenih aneksov v času njenega ministrovanja "na tem in ostalih projektih ni in jih ne bo".

Alenka Bratušek je komentirala tudi odločitev Državne revizijske komisije, ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival in zaradi katere ga bo 2TDK pozval k menjavi podizvajalca. Poudarila je, da gre za samostojno institucijo, ki sama sprejema odločitve. "Lahko pa kot ministrica rečem, da je ta odločitev najmanj nenavadna," je dejala. Če bo treba pri vseh bodočih investicijskih projektih vse prijavitelje pozivati k dopolnitvi vlog, bodo postopki dolgotrajni, je opozorila. Ob tem je pozvala k razmisleku o spremembah zakonodaje s področja javnega naročanja.

Odzvala se je tudi na danes predstavljeno poročilo projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir, ki med drugim opozarja, da odločitev Državne revizijske komisije ovira projekt in njegovo časovnico. "Njihove pripombe so mi znane in se z marsikatero strinjam. Na ministrstvu skušamo skupaj z 2TDK izzive rešiti v čim večji meri. Za stvari, na katere nimamo vpliva, pa odgovornosti ne moremo prevzeti," je poudarila. Dušan Zorko, generalni direktor 2TDK, je dejal, da vsebine poročila PSCN še ne pozna, so pa odnosi s PSCN vse boljši.