EN

Domov

Z integralnim vodenjem projekta smo prihranili 71,6 mio EUR in pocenili projekt za skoraj 6 %

Ob prvem svetovnem dnevu inženirjev, 4. marcu, je Inženirska zbornica Slovenije (IZS) organizirala izobraževalni dogodek v Cankarjevem domu v Ljubljani, na katerem so domači in tuji strokovnjaki razpravljajo o integralnem projektiranju in vodenju projektov.

V okviru dogodka je inženirska zbornica med drugim pripravila tudi okroglo mizo, na kateri je sodeloval direktor in član uprave 2TDK Marko Brezigar. Poudaril je pomen integralnega projektiranja pri projektu Drugi tir. Ob tem je izpostavil, da integralnega projektiranja ni brez BIM tehnologije. Družba 2TDK na projektu izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper uporablja BIM tehnologijo kot podlago za integralno vodenje projekta. BIM pomaga pri projektiranju, omogoča učinkovito usklajevanje kompleksnih projektnih rešitev in pomeni optimizacijo stroškov, saj med gradnjo primerjanje izvedenih del z BIM modeli omogoča transparentno spremljanje gradnje in obračun stroškov. Prihranek pa se posledično doseže tudi pri upravljanju in vzdrževanju proge. Glede optimizacije stroškov projekta pa je dejal, da jo je opravil projektant na zahtevo 2TDK pri izdelavi PZI, in sicer je zmanjšal stroške za 6 odstotkov. Prihranki pri projektu Drugi tir tako trenutno znašajo 71,6  milijonov evrov, ker se je znižal profil predorov, narejena je optimizacija prečnikov in predusekov predorov, ukinjeno izogibališče v predoru T2, racionaliziralo se je ukrepe na področju krasa, pri znesku je upoštevana tudi nižja cena izvedbe dostopnih cest.

Na predlog Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO) je organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) lani razglasila 4. marec za Svetovni dan inženirjev. Namenjen je izpostavljanju dosežkov inženirjev in izboljšanju zavedanja, da sta inženirstvo in tehnologija v središču modernega načina življenja in trajnostnega razvoja.

Inženirstvo ima ključno vlogo pri doseganju ciljev ZN glede trajnostnega razvoja, saj uporablja znanstvene principe za razvoj praktičnih rešitev na področjih prehrane, vode, energije, okolja, trajnostnih mest, odpornosti na naravne katastrofe in drugih, ki so ključni za človeštvo. Inženirstvo je tudi ključno za nove tehnologije, ki omogočajo četrto industrijsko revolucijo, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotika in kvantno računalništvo.

Unesco pričakuje, da bodo predvsem vlade, šole, univerze, civilna družba in drugi svetovni dan inženirjev izkoristili za ozaveščanje o pomenu inženirstva.