EN

Domov

2TDK podpisal dolgoročno kreditno pogodbo z NLB

Družba 2TDK je danes podpisala z NLB dolgoročno kreditno pogodbo v višini 112,5 milijonov evrov za financiranje izgradnje drugega tira Divače–Koper. Pogodbo so, potem ko je dala zeleno luč vlada kot skupščina družbe 2TDK, podpisali s strani 2TDK Dušan Zorko, generalni direktor, in Marko Brezigar, direktor, ter s strani NLB Blaž Brodnjak, predsednik uprave, in Andrej Lasič, pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo.

Veljavni investicijski program predvideva financiranje projekta Drugi tir iz kapitala, nepovratnih sredstev EU, posojil EIB in komercialnih bank. Družba 2TDK je aprila 2019 pristopila k izvedbi postopka za izbor komercialnih bank za dolgoročno zadolžitev. Pridobljenih je bilo šest ponudb. Po treh krogih pogajanj je NLB ponudila finančno in pravno najugodnejše pogoje kreditiranje. Ker je bila v fazi projektiranja PZI izvedena optimizacija stroškov projekta, ki pomenijo prihranke v višini 111,2 mio evrov, je družba 2TDK sklenila kreditno pogodbo z NLB v višini 112,5 mio za 20 let.

Dušan Zorko je v izjavi za medije po podpisu kreditne pogodbe poudaril: "Pomembno je, da je NLB, naša največja banka, prepoznala, da je projekt drugi tir dober in da je družba 2TDK, ki vodi projekt, zaupanja vredna družba." V nadaljevanju je še dejal, da so bile v fazi projektiranja PZI izvedene določene tehnične optimizacije na projektu, ki pomenijo prihranke pri vrednosti investicije. "Prihranki v višini 111,2 mio evrov so razlog, da se danes sklepa pogodba z NLB za 112,5 mio evrov in in ne za 167 mio evrov kot je bilo predvideno. Ocenili smo, da je 112,5 milijonov evrov v tem trenutku dovolj, da se projekt ne zadolži pretirano," je pojasnil.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, pa je izpostavil: »Veliki infrastrukturni projekti so zaradi multiplikativnih učinkov na celotno gospodarstvo izjemnega pomena, še posebej izrazito pa je temu tako v kriznih razmerah, ko je splošna gospodarska aktivnost močno zmanjšana. V bankah smo leta dolgo pozivali k pripravi in zagonu teh naložb in v NLB nas iskreno veseli, da smo v zadnjem obdobju naposled priča pomembnim premikom na tem področju, še posebej pa, da smo pridobili zaupanje in imamo priložnost sodelovati pri financiranju izgradnje drugega tira v tako pomembnem obsegu.«