EN

Domov

#video: 43,5 metrov fasciklov projektne dokumentacije za drugi tir

Da je projekt Drugi tir mega projekt, dokazuje obsežna projektno dokumentacijo PZI. Konkretno gre 20.000 dokumentov, zbranih v 450 fasciklih v slovenskem in angleškem jeziku. Če se jih zloži enega ob drugem, je dolžina vseh fasciklov 43,5 metrov, kar je skoraj polovica nogometnega igrišča. V videih so predstavljeni metri fasciklov, ki so posneti v prostorih Elee iC pred oddajo dokumentacije in potem, ko smo jo zložili v omare na 2TDK-ju.

Dokumentacija obsega tudi BIM model, ki je sestavljen iz več kot 600 podmodelov. BIM model bo v pomoč pri izvedbi in spremljanju gradnje, kot digitalni dvojček proge pa bo pomembno orodje pri upravljanju in vzdrževanju.

Projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje drugega tira so izdelali ELEA iC d.o.o. kot vodilni partner ter SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana d.d. in IRGO CONSULTING. Pri projektiranju je sodelovalo več kot 200 slovenskih projektantov različnih smeri. Projektna dokumentacija obsega načrte vseh osmih predorov na progi z vsemi pripadajočimi gradbenimi elementi in ukrepi, načrte elektro-strojne opreme (ESO) predorov, načrte nadzornega centra, načrte vozne mreže, načrte tirov in tirnih naprav, načrte varnostne, signalne opreme in TK opreme vozne mreže.