EN

Domov

»80 milijonov evrov za drugi tir je pomembna etapna zmaga«

Dodelitev 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za drugi tir je po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca pomembna etapna zmaga. Evropska komisija priznava, da drugi tir ni pomemben samo za Slovenijo, ampak tudi Evropo, je še izpostavil in dodal, da se mora projekt nadaljevati po začrtani časovnici in bo leta 2026 v uporabi.

Evropska komisija je pri projektu drugi tir pomemben partner, saj je pri finančni konstrukciji načrtovanih skoraj za petino oz. 250 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Komisija že odobrila 44,3 milijona evrov evropskih sredstev za pripravljalna dela in 109 milijonov evrov za gradnjo sedmih tunelov na trasi. Z dodelitvijo 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev, ki jim je treba prišteti še obvezni delež Slovenije v višini 14 milijonov evrov in so namenjena izgradnji osmega tunela in dveh viaduktov, smo po Vrtovčevih besedah dosegli pomemben etapni cilj.

Postopek je dolgotrajen in vse prej kot enostaven, ugoden razplet pa je pripisal dobremu sodelovanju infrastrukturnega ministrstva, družbe 2TDK in službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko.

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je dodal, da dodelitev 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za 2TDK pomeni zaprto finančno konstrukcijo. "Pomeni, da je Evropa drugi tir dokončno prepoznala kot pomemben projekt," se je strinjal z ministrom. Zdaj bodo lahko po njegovih besedah med drugim nadaljevali tudi pogovore z Evropsko investicijsko banko.

"Drugi tir je izjemnega pomena za Slovenijo, slovenskemu gospodarstvu bo pomagal ustvariti razvojne in konkurenčne možnosti, ki so primerljive s sosednjimi državami. Vedno bolj se kaže, da je ta, trenutno največji infrastrukturni projekt, tudi pomemben logističen projekt, ki se mora nadaljevati po začrtani časovnici. Edino tako bo Slovenija lahko v polni meri izkoristila svoj izjemen geostrateški položaj ", je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.