EN

Domov

Po poti drugega tira

Drugi tir se bo s Kraškega roba v seriji predorov spustil na slovensko obalo.

Začetek proge bo v Divači, železničarskem kraju nedaleč od morja, a na nadmorski višini kar 430 metrov.

Po nekaj kilometrih se bo proga zato spustila v prvi 6,7-kilometrski predor, ki bo najdaljši na celotni trasi. Ta se bo v dolini Glinščice s premostitvenimi objekti nad zavarovanim naravnim okoljem povezal z drugim predorom. Do gradbišč so gradbinci že speljali dostopne ceste, po katerih se bo iz predorov odvažal odvečni izkopani material – del ga bodo na gradbiščih, skladno z zeleno filozofijo, predelali v betone in ga tako ponovno uporabili.

V dolini Glinščice izvajalci že pripravljajo teren za gradnjo premostitvenih objektov, po katerih bo zaradi varovanja narave železniški promet potekal v zaprti galeriji.

Številke, ki spremljajo gradnjo so impresivne – tako bo treba opraviti kar 400.000 prevozov izkopanega materiala s tovornjaki. Z izkopanim materialom bi, če bi ga nalagali na kup, na nogometnem igrišču zgradili kar 650 metrov visoko stolpnico, kar priča o enormnem obsegu projekta.

Drugi tir bo doživetje lepe slovenske narave za potnike. Dotaknil se bo tako zgodovinskih objektov, pod najlepšim in najdaljšim viaduktom na slovenskih avtocestah, črnokalskim, se bo iz drugega predora spustil do serije predorov, ki bodo zgrajeni v pobočju Tinjanskega hriba. Oba objekta, tako znameniti črnokalski avtocestni viadukt kot železniški, imata istega avtorja, slovitega projektanta Marjana Pipenbaherja.

Tako kot vodstvo družbe 2TDK si lahko del delovišč ogledate z razgledne točke nad Črnim Kalom. Gradnja dostopnih cest se končuje tudi na tem območju, kjer se bo drugi tir že povsem približal morju, po viaduktu Vinjan, ki bo zgrajen le dobrih 100 metrov od državne meje, bo skozi zadnji, 3,8 kilometrski predor zavil proti Kopru.

Drugi tir bo na območju Dekanov iz zadnjega predora nadaljeval pot proti Kopru, kjer se bo navezal na pred leti zgrajeni izvlečni tir in na luško železniško infrastrukturo, potnike na morje pa pripeljal na želeno končno postajo v Kopru.

Nov promocijski film z naslovom Po poti drugega tira si lahko ogledate na:

http://www.drugitir.si/multimedijski-prikaz-projekta/video.