EN

Domov

Pavle Hevka: V sredo prva odločitev o oddaji glavnih gradbenih del

Generalni direktor 2TDK Pavle Hevka je po odpiranju ponudb za oba odseka na novinarski konferenci dejal: "Po dveh desetletjih bomo začeli z gradnjo drugega tira ozirom tira med Divačo in Koprom. Ocenjujemo, da bo slavnostni podpis pogodbe konec meseca marca oz. v začetku meseca aprila. Sledila bo uvedba v delo in težko pričakovana gradnja."

Ponudbo za gradnjo istrskega odseka med Črnim Kalom in Koprom je oddal konzorcij družb, v katerem sodelujejo Kolektor CPG ter turški družbi Yapi Merkezi in Özaltin. Odsek so pripravljeni zgraditi za 224,7 milijona evrov. Ponudba je veljavna, saj limitirana vrednost znaša 230,7 milijona evrov. Direktor 2TDK Pavle Hevka prepričan, da je konzorcij sposoben zgraditi načrtovane objekte.

Za odsek od Divače do Črnega Kala, kjer je cena limitirana na 472 milijonov evrov, je strokovna komisija 2TDK prispeli ponudbi že pregledala. Najcenejši je bil konzorcij pod vodstvom Kolektorja CGP s ponudbo v višini 403,6 milijona evrov, konzorcij avstrijske družbe Strabag v sodelovanju z nemškim gradbincem Ed Züblin in turškim Gülermakom Agirjem je oddal ponudbo za 463,5 milijona evrov.

2TDK je sposobnost za sodelovanje v drugi fazi omenjenih javnih naročil priznal tudi turški družbi Cengiz, ki ponudb ni oddala.

Dela na drugem tiru med Divačo in Koprom bodo končana leta 2025, leto pozneje pa bo tir predan v uporabo.