EN

Domov

Sodelovanje na zborih krajanov in seji občinskega sveta

V sredo, 16. 6., in četrtek, 17. 6. 2021, so na pobudo Mestne občine Koper potekali zbori krajanov Krajevnih skupnosti Škofije, Dekani in Črni Kal – slednji je potekal v Gabrovici.

Največ zanimanja krajanov je bilo glede izvedbe monitoringov objektov. Predstavniki 2TDK so pojasnili, da bodo v monitoring na predlog občine zajeti objekti v 100-metrskem vplivnem območju trase in ne le v 50-metrskem, kot velevajo predpisi. Krajanom so med drugim pojasnili tudi način gradnje predorov, zaradi katerega bo vpliv na okolico komaj zaznaven in izvedbo okoljskih monitoringov. Krajani so predstavili tudi nekaj pobud glede izvedbe projekta, ki jih bodo predstavniki občine in naročnika obravnavali v prihodnje.

Na zborih krajanov so poleg predstavnikov 2TDK sodelovali tudi predstavniki izvajalca glavnih gradbenih del, nadzornika, projektanta, Mestne občine Koper in občinske županove komisije za spremljanje gradnje drugega tira.

V petek, 17. 6. 2021, so predstavniki 2TDK preko videopovezave sodelovali tudi na seji občinskega sveta občine Dolina pri Trstu. Trasa drugega tira se območju občine na dveh mestih približa na dobrih 100 metrov, zato so podali pojasnila na njihova vprašanja glede poteka gradnje in predvsem varovanja podzemnih vodnih virov, ki se z območja trase stekajo na območje sosednje Republike Italije.