EN

Domov

Za varnost in zaščito predorskih delavcev drugega tira

V predoru T8 v Dekanih so danes blagoslovili kipec sv. Barbare, zaščitnice predorskih delavcev, ob prisotnosti g. Aleša Miheliča, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, g. Aleša Bržana, župana Mestne občine Koper, g. Pavla Hevke, generalnega direktorja družbe 2TDK, g. Boža Emeršiča, direktorja družbe 2TDK, msgr. dr. Jurija Bizjaka, koprskega škofa in gostitelja, g. Kristjana Mugerlija, direktorja družbe Kolektor CPG. Kipec je v kapelico postavila botra predora, županja občine Divača ga. Alenka Štrucl Dovgan. Postavitev kipca sv. Barbare je običaj ob začetku izvedbe predorskih del.

Na trasi drugega tira v dolžini 27,1 km je predvidenih kar 7 predorov (najdaljši v dolžini 6.714 m), ki skupaj s servisnimi in izstopnimi cevmi merijo 37,4 km. Postavitev kapelice sv. Barbare v predoru T8 tako velja kot simbolično dejanje varnosti in zaščite. 

Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK je poudaril pomen sv. Barbare za varnost vseh udeležencev gradnje železniške proge Divača—Koper in dodal: »Priprošnja sveti Barbari bo v vseh nas vzbudila zaupanje, da bodo prav vsi delavci na tem zahtevnem projektu od začetka do konca gradbenih del zavarovani pred vsemi nevšečnostim naravnih, človeških in drugih sil, in da se bomo na dan predaje drugega tira v promet, vsi skupaj, ampak res vsi, ki smo začeli z gradnjo tega največjega slovenskega infrastrukturnega projekta, tudi veselili in praznovali dokončanje del.«

Na današnji dan dolžina izkopanega dela predora T8 znaša 51 metrov od predvidene skupne dolžine 3.808 metrov predora. Izkop vzporedno poteka tudi na gradbišču predora T7 na Črnem Kalu, kjer dela izvaja družba Yapı Merkezi. Trenutno se nahajajo na 60 metrih od skupnih 1154 metrov.