Tovorno pristanišče Koper

Tovorno pristanišče Koper

Tovorno pristanišče Koper in preostala pomembna severnojadranska pristanišča - Benetke, Trst, Ravena, Reka - so zanimiva za čezoceanski tovor, še posebej za tovor, ki prihaja iz Azije prek Sueza. Ta do severnojadranskih pristanišč prispe približno teden dni prej kot do konkurenčnih severnoevropskih pristanišč (Rotterdam, Antwerpen …).

Pot do srednjeevropskih prestolnic preko koprskega pristanišča je 2000 navtičnih milj po morju in 500 kilometrov po kopnem krajša v primerjavi s potjo preko severnonemških, nizozemskih ali belgijskih pristanišč.

V tovornem pristanišču Koper, ki je skoraj edini generator tovornega prometa na odseku železniške proge, pristaniške in logistične storitve izvaja družba Luka Koper, d. d. Leta 2008 je Luka Koper, d. d., z Republiko Slovenijo podpisala 35-letno koncesijsko pogodbo za opravljanje pristaniških dejavnosti, vodenje, razvoj in redno vzdrževanje pristaniške infrastrukture v koprskem tovornem pristanišču.

PRETOVOR V TOVORNEM PRISTANIŠČU KOPERPo podatkih Luke Koper, d. d., je bilo v letu 2014 v Kopru pretovorjenega skupaj 18.965.351 ton tovora. Od skupaj pretovorjenega blaga je pripeljano oziroma odpeljano po železnici ca. 60 %.