EN

Domov

Novice

 • Podpisana pogodba za gradnjo objektov čez dolino Glinščice

  Podpisana pogodba za gradnjo objektov čez dolino Glinščice

  Družba 2TDK je danes s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala pogodbo o izvedbi objektov za prečkanje doline Glinščice pri izgradnji drugega tira Divača–Koper v vrednosti 8.502.693,59 evrov. Po načrtovani časovnici bi se gradnja dveh mostov in galerije čez dolino Glinščice začela avgustu letos in končala konec novembra 2021.

  Preberite več
 • Delovanje 2TDK v času pandemije koronavirusa

  Delovanje 2TDK v času pandemije koronavirusa

  Soočeni smo s pandemijo novega koronavirusa in da bi preprečili njegovo širjenje, zaposleni na 2TDK delamo na daljavo z omejenim dostopom do pisarniških prostorov. Kljub temu si prizadevamo za čimbolj nemoteno izvajanje projekta Drugi tir, vse sestanke, srečanja, dogodke družbe 2TDK smo prenesli na splet, komunikacija poteka po e-pošti in telefonih.

  Preberite več
 • Z integralnim vodenjem projekta smo prihranili 71,6 mio EUR in pocenili projekt za skoraj 6 %

  Z integralnim vodenjem projekta smo prihranili 71,6 mio EUR in pocenili projekt za skoraj 6 %

  Ob prvem svetovnem dnevu inženirjev, 4. marcu, je Inženirska zbornica Slovenije (IZS) organizirala izobraževalni dogodek, na katerem so domači in tuji strokovnjaki razpravljajo o integralnem projektiranju in vodenju projektov. V okviru dogodka je inženirska zbornica med drugim pripravila tudi okroglo mizo, na kateri je sodeloval direktor in član uprave 2TDK Marko Brezigar. Poudaril je pomen integralnega projektiranja pri projektu Drugi tir.

  Preberite več
 • Krasoslovna spremljava gradnje drugega tira med Divačo in Črnim Kalom

  Krasoslovna spremljava gradnje drugega tira med Divačo in Črnim Kalom

  Skoraj polovica Slovenije je kraške in več kot polovica voda, s katerimi se oskrbujemo, je iz kraških vodonosnikov. Slovenija je dežela klasičnega krasa in po njem se imenuje ta svojevrstna pokrajina na karbonatnih kamninah v številnih jezikih sveta. Je zibelka krasoslovja. »Občutljiva kraška pokrajina zahteva od nas, da jo dobro razumemo in se trudimo za njeno ohranjanje. Je pomemben del naše naravne in kulturne dediščine. Z ekološkega stališča pa je eden najbolj ranljivih naravnih sistemov v Sloveniji,« je prepričan prof. dr. Martin Knez, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov - krasoslovcev, ki med drugim tudi vrši krasoslovni nadzor na kraškem delu proge drugega tira med Divačo in Črnim Kalom.

  Preberite več
 • Pojasnilo 2TDK na prispevek v 24ur zvečer glede aneksov

  Pojasnilo 2TDK na prispevek v 24ur zvečer glede aneksov

  Gradnja večjih infrastrukturnih projektov vedno vpliva na lokalno okolje, v katerem se projekti gradijo. Gradnja drugega tira pri tem ni izjema. Tudi zato se, da bo vpliv pri projektu Drugi tir na ljudi, njihov način življenja in navade čim manjši, gradijo dostopne ceste mimo naselij, po katerih bo potekal transport težkih tovornjakov z državnih cest do gradbišč in nazaj. V primeru vasi Ocizla smo bili soočeni s situacijo, ko so uporabi lokalne ceste zelo ostro nasprotovali domačini, čeprav jo za tovrstni transport predvidevata gradbeno dovoljenje iz leta 2016 in predhodno projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja iz leta 2012.

  Preberite več
 • Gradnja dostopnih cest poteka več kot dobro

  Gradnja dostopnih cest poteka več kot dobro

  »Za sledenje časovnici gradnje drugega tira je treba čim prej podpisati pogodbo za Glinščico in z deli začeti še v prvi polovici leta,« je ob današnjem ogledu gradbišč dostopnih cest do trase drugega tira v izjavi za medije dejal Marjan Zaletelj, vodja projekta Drugi tir.

  Preberite več
 • Odziv 2TDK na odločitev Dkom

  Odziv 2TDK na odločitev Dkom

  V obrazložitvi odločitve je Državna revizijska komisija (Dkom) v popolnosti potrdila ugotovitve strokovne komisije 2TDK, da referenca, predložena s strani konzorcija MarkoMark, ni bila ustrezna. Zid ni visok najmanj 8 metrov na dolžini najmanj 50 m. To je tudi ugotovila meritev izvedencev gradbene stroke, ki jo je naročil Dkom in ki je podaljšala postopek odločanja za 4 mesece. Ugotovitvam izvedencev pa, presenetljivo, Dkom ni sledil oz. je v svoji odločitvi obšel mnenje izvedencev. Takšen sklep bi torej lahko Dkom izdal že septembra lani.

  Preberite več
 • Vlada sprejela Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020

  Vlada sprejela Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020

  Vlada Republike Slovenije je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice 2TDK danes sprejema Poslovni načrt družbe 2TDK za leto 2020. Predhodno sta poslovni načrt obravnavala Nadzorni svet 2TDK in Projektno-finančni svet, ki sta k dokumentu dala svoje soglasje.

  Preberite več
 • Intervju z Markom Brezigarjem v Dnevniku

  Intervju z Markom Brezigarjem v Dnevniku

  »Vsi smo se zavedali, da je zgraditev železnice državnega pomena. Tega občutka danes nimam,« je naslov intervjuja z Markom Brezigarjem, članom uprave in direktorjem 2TDK, ki je danes objavljen v Dnevniku. Avtorica intervjuja je Anja Hreščak, ki je v uvodu zapisala: "Jutri bo družba 2TDK odprla prispele prijave družb, ki se bodo v drugi fazi razpisa s svojimi ponudbami potegovale za gradnjo drugega tira Divača–Koper. Še vedno pa niso prejeli pošte z Državne revizijske komisije (Dkom), ki bo zakoličila usodo poleti objavljenega razpisa za gradnjo mostov in galerije Glinščica."

  Preberite več
 • "Drugi tir sledi globalnemu trendu, usmerjenemu v predorsko gradnjo"

  Mag. Drago Dvanajščak je eden največjih strokovnjakov za predore v Slovenije. Na 2TDK je zaposlen kot namestnik vodje projekta Drugi tir, v svoji dolgoletni karieri je sodeloval pri gradnji večine predorov na slovenskih avtocestah, med drugim tudi predorov Kastelec in Dekani. Z njim smo se pogovarjali o gradnji predorov na drugem tiru, novi železniški progi Divača–Koper, ki se bo začela graditi predvidoma konec letošnjega leta in velja za največji infrastrukturni projekt predorske gradnje in največji projekt železniške infrastrukture v samostojni Sloveniji.

  Preberite več